pondělí 19. prosince 2016

Višňové koláčky

Jedno  z nejlepších cukroví, které doma děláme.  Recept kdysi donesla teta Iva, v době, kdy jsem ještě nebyla ani na světě.  Od té doby máma šíři jeho slávu mezi kamarádky. I díky nim můžu připsat pár poznatků:

  • jedna dávka nikdy nestačí, dělejte rovnou dvě dávky
  • neexperimentovat, jiná než višňová marmeláda se k tomu nehodí 
  • marmeláda je velmi jedlá, proto ji kupujte těsně před pečením, ať ji nemusíte kupovat dvakrát jako teta Radka

Suroviny:
150 g másla
80 g cukru
2 žloutky
vanilkový extrakt
olej z hořkých mandlí
250 g polohrubé mouky
višňová marmeláda


Máslo, cukr, olej, extrakt a žloutky ušleháme a ručně vmícháme mouku. Vypracujeme hladké těsto. Chladíme minimálně 1 hodinu. Uděláme kuličky velikosti třešně, koncem vařečky uděláme důlek a naplníme marmeládou. Pokud máme džem s kousky ovoce, tak ho jednoduše rozmixujeme.Pečeme na 180° asi deset minut. Nutno hlídat a neodcházet od trouby.



Žádné komentáře:

Okomentovat